Tukea asumiseen
Tällä sivulla
Opiskelijoiden asumisen tukeen muutoksia 1.8.2025
Suurin osa opiskelijoista voi saada opintotuen asumislisää syyslukukauden 2025 alusta alkaen. Yleistä asumistukea ei makseta opiskelijoille enää 31.7.2025 jälkeen. Asumislisää voi hakea aikaisintaan kesäkuussa OmaKelassa, ja sitä voi saada aikaisintaan 1.8.2025 alkaen. Muutos ei koske oman tai puolison lapsen kanssa asuvia opiskelijoita. Lue lisää muutoksesta.
Voit saada opintotuen asumislisää, jos asut vuokralla tai asumisoikeusasunnossa ja sinulla on oikeus opintotukeen. Opintotuki muodostuu opintorahasta, opintolainasta ja asumislisästä. Maksamme vuokralla tai asumisoikeusasunnossa asuvalle opiskelijalle asumislisää opiskelukuukausilta.
Voitko saada asumislisää?
Voit saada asumislisää, jos asut vuokralla tai asumisoikeusasunnossa ja sinulla on oikeus opintotukeen. Asumislisää maksetaan opiskelukuukausilta. Voit saada asumislisää sekä Suomessa että ulkomailla suoritettavien opintojen ajalle.
Et voi saada asumislisää, jos
- asut vanhempiesi luona
- asut tai voisit asua oppilaitoksesi asuntolassa maksuttomasti
- asut sinun tai puolisosi omistamassa asunnossa
- asut yhdessä lapsesi tai puolisosi lapsen kanssa (voit kuitenkin saada asumislisää poikkeustapauksissa)
- asut yhdessä eläkkeensaajan asumistukea saavan puolisosi kanssa (voit kuitenkin saada asumislisää poikkeustapauksissa)
- saat esimerkiksi sairauspäivärahaa, eläkettä tai muuta tukea, jonka vuoksi et voit saada opintotukea
- olet keskeyttänyt opintosi tai käyttänyt loppuun opintotukikuukautesi
- opintosi eivät ole edistyneet riittävästi ja opintotukesi on lakkautettu.
Selvitä, voitko saada yleistä asumistukea
Jos et voi saada opintotuen asumislisää, sinun kannattaa selvittää, voitko saada yleistä asumistukea. Voit saada yleistä asumistukea esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:
- Asut yhdessä lapsesi tai puolisosi lapsen kanssa.
- Saat sellaista muuta tukea, jonka vuoksi et voi saada opintotukea.
- Olet keskeyttänyt opintosi tai käyttänyt loppuun opintotukikuukautesi.
- Opintosi eivät ole edistyneet riittävästi ja opintotukesi on lakkautettu.
Kuinka paljon voit saada asumislisää?
Asumislisän määrä riippuu siitä, missä kunnassa asut ja kuinka suuret asumismenosi ovat. Asumislisän määrään vaikuttaa myös se, asutko esimerkiksi vanhemmaltasi vuokratussa tai vanhempasi omistamassa asunnossa, ulkomailla tai oppilaitoksen asuntolassa. Vanhempiesi tai puolisosi tulot eivät vaikuta asumislisän määrään.
Alla on esimerkkejä siitä, kuinka paljon asumislisää voi enintään saada. Asumislisää voi myös saada vähemmän kuin esimerkeissä kerrotun määrän.
Asumislisän määrä ja hyväksyttävät asumismenot eri kunnissa
Asumislisän määrä on 80 % hyväksyttävistä asumismenoistasi. Jos asumismenosi ylittävät hyväksyttävien asumismenojen enimmäismäärän, maksat yli menevän osan asumismenoistasi itse. Jos asumismenosi ovat pienemmät kuin hyväksyttävien asumismenojen enimmäismäärä, saat asumislisää 80 % asumismenoistasi.
Asumismenoiksesi hyväksytään enintään 370 e/kk. Tästä asumislisän määrä on 80 %. Voit siis saada asumislisää korkeintaan 296 e/kk.
Asumismenoiksesi hyväksytään enintään 310 e/kk. Tästä asumislisän määrä on 80 %. Voit siis saada asumislisää korkeintaan 248 e/kk.
Asumismenoiksesi hyväksytään enintään 270 e/kk. Tästä asumislisän määrä on 80 %. Voit siis saada asumislisää korkeintaan 216 e/kk.
Mitkä ovat hyväksyttäviä asumismenoja?
Hyväksyttäviä asumismenoja ovat
- vuokra tai asumisoikeusasunnon käyttövastike
- kiinteä vesi-, sähkö- ja kalustemaksu.
Kulutuksen mukaan määräytyvät maksut (esimerkiksi vesimaksuennakko) tai lämmityskulut eivät ole asumislisässä hyväksyttäviä asumismenoja. Myöskään sauna-, internet-, autopaikka- tai muita erillismaksuja ei hyväksytä asumislisässä asumismenoiksi.
Kun asumismenot ylittävät hyväksyttävän määrän
Aada maksaa asunnostaan Helsingissä vuokraa 650 e/kk. Asuinkunnan perusteella hänen asumismenoikseen hyväksytään 370 e/kk.
Aada saa asumislisää 296 e/kk. Hänen täytyy siis maksaa itse vuokrastaan yli menevä osa eli 354 e/kk (650 e – 296 e = 354 e).
Asumislisän määrä, kun kaikki asukkaat ovat opiskelijoita
Veeti asuu Helsingissä kahden kämppäkaverinsa kanssa. Asunnon vuokra on yhteensä 900 e/kk, eli kunkin osuus vuokrasta on 300 e/kk. Asumislisän määrä on 80 % vuokrasta, eli kukin saa asumislisää 240 e/kk.
Asumislisän määrä, kun kaikki asukkaat eivät ole opiskelijoita
Lumi ja Pyry asuvat Tampereella. Lumi on opiskelija, ja Pyry on tällä hetkellä työtön. Asunnon vuokra on 580 e/kk.
Lumi hakee asumislisää, ja hänen asumismenoikseen otetaan huomioon puolet asunnon vuokrasta eli 290 e/kk. Tästä asumislisän määrä on 80 %, eli 232 e/kk. Pyry hakee omaa vuokraosuuttaan varten yleistä asumistukea.
Milloin asumislisä maksetaan?
Saat asumislisän ja opintorahan tilillesi samaan aikaan. Maksamme asumislisän pankkitilillesi kuukauden 1. päivänä tai sitä seuraavana pankkipäivänä. Jos kuukauden 1. päivä on esimerkiksi lauantai, saat tuen maanantaina.
Maksamme asumislisän suoraan sinulle, emme esimerkiksi vuokranantajallesi.
Toimitamme tiedon maksamastamme asumislisästä tulorekisteriin 5 päivän kuluessa maksupäivästä.
Näin haet asumislisää
Asumislisää voi hakea aikaisintaan kesäkuussa OmaKelassa, ja sitä voi saada aikaisintaan 1.8.2025 alkaen.
- Voit hakea opintotukeen kuuluvaa asumislisää sitten, kun olet vastaanottanut opiskelupaikkasi ja tiedät, missä aiot asua opintojesi aikana. Saamme tiedon opiskelupaikan vastaanottamisesta automaattisesti yhteisvalinnassa mukana olevista oppilaitoksista.
- Jos et vielä saa opintotukea, hae ensin opintotukea OmaKelassa.
- Hae asumislisää asumislisähakemuksella OmaKelassa, kun olet ensin hakenut opintotukea tai jos saat jo opintotukea. Hakemus on OmaKelan kohdassa Tee hakemus – Opiskelu. Voit hakea asumislisää heti, kun olet hakenut opintotukea. Sinun ei tarvitse odottaa päätöstä opintotuesta.
- Kuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa.
- OmaKelassa näet, onko hakemuksesi ratkaistu, kuinka paljon tukea saat ja milloin se maksetaan. Palvelussa näet myös muistutukset mahdollisesti puuttuvista liitteistä. Saat päätöksen myös kotiisi postitse, jos et ole luopunut paperipostista. Jos olet alaikäinen, lähetämme päätöksen tiedoksi myös huoltajallesi.
Jos et voi käyttää OmaKelaa, postita hakemus Kelaan. Tallenna opintotukihakemus tai muutosilmoitus ja täytä se tallentamisen jälkeen. Lähetä tulostettu lomake ja liitteet osoitteeseen Kela, PL 10, 00056 KELA.
Hakemus- ja ilmoituslomakkeet:
- lukion ja ammatillisen koulutuksen opintotukihakemus OT 1 (pdf)
- yliopiston ja ammattikorkeakoulun opintotukihakemus OT 2 (pdf)
- ulkomailla tutkintoa suorittavan opintotukihakemus OT 3 (pdf)
- opintotuen muutosilmoitus OT 15 (pdf).
Jos olet alle 18-vuotias, voit hakea asumislisää itse OmaKelassa tai lomakkeella (pdf). Voitte myös täyttää ja allekirjoittaa lomakkeen yhdessä huoltajasi kanssa. Huoltajasi ei kuitenkaan voi tehdä hakemusta puolestasi OmaKelassa.
Alaikäisenäkin voit saada omat verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen, joilla pääset kirjautumaan OmaKelaan. Sovi asiasta huoltajasi sekä pankin tai puhelinoperaattorin kanssa.
Jos olet EU-maan kansalainen ja sinulla ei ole suomalaisia verkkopankkitunnuksia, voit ottaa yhteyttä Kelaan käyttämällä eIDAS-tunnistautumista. Lue tarkemmin siitä, miten EU-kansalainen voi tunnistautua ja asioida verkossa.
Muista nämä, kun haet asumislisää
Hae asumislisää sitten, kun olet vastaanottanut opiskelupaikkasi ja tiedät, missä asut opintojesi aikana. Silloin hakemuksen tekeminen on helpompaa ja saat päätöksen nopeammin. Saamme tiedon opiskelupaikan vastaanottamisesta automaattisesti yhteisvalinnassa mukana olevista oppilaitoksista.
Hae asumislisää kerralla koko opiskeluajalle. Silloin tuen maksaminen jatkuu automaattisesti esimerkiksi kesätauon jälkeen.
Voit saada asumislisää aikaisintaan hakemuksen saapumiskuukauden alusta alkaen. Hakemuksen täytyy olla perillä Kelassa viimeistään kuun viimeisenä päivänä. OmaKelan kautta lähetetyt hakemukset ovat perillä samana päivänä, kun ne on lähetetty. Jos postitat paperisen lomakkeen, huomioi, että postin saapumisessa Kelaan kestää usein muutama päivä.
Liitä hakemukseesi kopio vuokra- tai asumisoikeussopimuksesta, kun haet asumislisää. Jos olet jo aiemmin toimittanut meille kopion vuokrasopimuksestasi, sinun ei tarvitse lähettää sopimusta uudelleen. Vuokrasopimusta ei tarvita, jos saamme vuokrasopimustiedot suoraan vuokranantajaltasi.
Valokuvaa tai skannaa liitteet ja lähetä ne OmaKelassa. Esimerkiksi puhelimella otettu selkeä kuva käy liitteeksi.
Tulosi vaikuttavat siihen, kuinka monelta kuukaudelta vuodessa voit saada asumislisää. Asumislisässä on samat tulorajat kuin muussakin opintotuessa. Asumislisää ei kuitenkaan lasketa tuloksi.
Sinun täytyy itse huolehtia siitä, etteivät tulosi ylitä vuositulorajaasi. Jos tulosi ylittävät vuositulorajasi, sinun täytyy palauttaa meille sekä opintorahaa että asumislisää. Lue lisää tulojen valvonnasta.
Asumislisä on verotonta tuloa, eli et maksa siitä veroa.
Erityistilanteita asumislisän aikana
Jos asut puolisosi kanssa vuokralla, sinun osuutesi on aina puolet koko asunnon asumismenoista. Jos sinulla ja puolisollasi on erilliset vuokrasopimukset, kummankin asumismenot lasketaan yhteen ja jaetaan puoliksi.
Jos asut kimppakämpässä ja sinulla ja kämppäkavereillasi on erilliset vuokrasopimukset, asumismenot määräytyvät jokaisen oman vuokrasopimuksen perusteella.
Jos teillä on yhteinen vuokrasopimus, asumismenot jaetaan yleensä tasan. Jos teillä on yhteinen vuokrasopimus mutta käytössänne on eri määrä huoneita tai huoneet ovat hyvin eri kokoisia, asumismenot voidaan jakaa myös muulla tavoin.
Jos asut kimppakämpässä alivuokralaisena, asumislisäsi määräytyy alivuokrasopimuksesi perusteella. Jos sinulla on alivuokralainen, asumismenoistasi vähennetään alivuokralaisen maksamat asumismenot.
Jokaisen kimppakämpässä asuvan opiskelijan täytyy hakea asumislisää erikseen.
Jos saat lukuvuoden aikana asumislisää ja opintosi jatkuvat loma-ajan jälkeen, et voi saada yleistä asumistukea opintojen loma-ajalle.
Voit saada loma-aikoina opintotukea, eli myös asumislisää, jos suoritat opintoja. Koska kesäopintotuki kuluttaa opintotukikuukausiasi ja vaikuttaa vuositulorajoihisi, sinun kannattaa hakea kesäopintotukena sekä opintorahaa, opintolainaa että asumislisää. Sinun ei siis kannata hakea kesäopintotukena pelkkää asumislisää.
Asumislisä kesälomalla
Venla opiskelee ammattikorkeakoulussa ja saa opintotukea syyskuusta toukokuuhun. Hän ei opiskele kesällä, vaan hänen opintonsa jatkuvat taas syyskuussa. Koska hänen opintonsa jatkuvat loma-ajan jälkeen, hän ei saa kesä-elokuussa asumislisää eikä hän voi saada yleistä asumistukea.
Seuraavana kesänä Venla suorittaa ammattikorkeakoulututkintoonsa kuuluvia kursseja ja tenttejä, ja hän hakee kesä-elokuulle kesäopintotukea. Hän saa kesäopintotukea hakemalleen ajalle, joten hän saa myös asumislisää kesäkuukausilta.
Kesä-elokuun opintotukikuukaudet kuluttavat Venlan tukikuukausia yhteensä 3 tukikuukauden verran. Venlan tuloraja lasketaan kyseisenä vuonna 12 opintotukikuukauden mukaan.
Jos joudut perumaan tai palauttamaan opintotukea esimerkiksi korottaaksesi vuositulorajaasi, sinun täytyy myös perua tai palauttaa asumislisää. Et voi saada yleistä asumistukea niille kuukausille, joilta perut opintotukea.
Jos et voi saada opintotukea, et voi myöskään saada asumislisää. Et voi saada opintotukea esimerkiksi silloin, jos
- olet käyttänyt enimmäistukiaikasi loppuun
- olet keskeyttänyt opintosi
- et ole edistynyt opinnoissasi riittävästi ja olemme lakkauttaneet opintotukesi
- saat esimerkiksi sairauspäivärahaa, eläkettä tai muuta tukea, jonka vuoksi et voi saada opintotukea.
Voit näissä tilanteissa kuitenkin hakea yleistä asumistukea.
Jos asut vanhemmaltasi vuokratussa tai vanhempasi omistamassa asunnossa, voit saada asumislisää enintään 83 e/kk.
Voit saada vanhempasi omistamaan asuntoon asumislisää vain, jos sinulla on asuntoon vuokrasopimus. Vuokrasopimus voi olla tehty suoraan vanhempasi kanssa tai jonkun muun tahon kautta. Jos sinulla ei ole vuokrasopimusta, et voi saada asumislisää.
Asunto on vanhempasi omistama, jos vanhempasi omistaa siitä vähintään puolet joko suoraan tai yhtiön kautta. Asunto katsotaan vanhempasi omistamaksi myös silloin, jos asunnon omistaja on kuolinpesä, josta vanhempasi osuus on vähintään puolet.
Asumislisässä vanhemmiksi katsotaan biologiset vanhemmat ja adoptiovanhemmat. Esimerkiksi isovanhemmat tai vanhemman puoliso ei ole vanhempi.
Jos olet alle 17-vuotias, voit saada asumislisää, vaikka et saa vielä opintorahaa. Vanhempiesi tulot eivät vaikuta asumislisän määrään.
Jos sinulla tai puolisollasi on lapsi, joka asuu kanssasi samassa asunnossa, et saa yleensä opintotuen asumislisää. Sinun kannattaa tällöin hakea yleistä asumistukea.
Voit kuitenkin saada asumislisää, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:
- Asut lapsesi tai puolisosi lapsen kanssa asunnossa, jonka olet vuokrannut opiskelusi vuoksi.
- Vuokraamasi asunto sijaitsee eri paikkakunnalla kuin perheesi vakituinen asunto.
- Perheesi vakituisessa asunnossa asuu opiskelusi aikana joku perheenjäsenistä, esimerkiksi puolisosi.
Jos koko perheesi asuu samassa asunnossa, et voi saada asumislisää. Silloin voitte hakea perheenä yleistä asumistukea.
Voit saada asumislisää kuitenkin silloin, jos opiskelet ulkomailla ja asut lapsesi tai puolisosi lapsen kanssa samassa asunnossa.
Jos puolisosi saa eläkkeensaajan asumistukea, et yleensä voi saada opintotuen asumislisää. Voit kuitenkin saada asumislisää, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:
- Asut asunnossa, jonka olet vuokrannut opiskelusi vuoksi.
- Vuokraamasi asunto sijaitsee eri paikkakunnalla kuin perheesi vakituinen asunto.
- Puolisosi asuu perheesi vakituisessa asunnossa opiskelusi aikana.
Jos opiskelet ja asut ulkomailla opintojesi vuoksi, voit saada asumislisää yleensä 210 e/kk. Et voi saada samalta ajalta asumislisää Suomessa olevaan asuntoosi.
Jos asut ulkomailla mutta opiskelet suomalaisessa oppilaitoksessa, voit saada asumislisää enintään 216 e/kk.
Jos asut Suomessa mutta opiskelet ulkomaisessa oppilaitoksessa, voit saada asumislisää asuinkuntasi mukaan.
Jos opiskelet kansanopiston, liikunnan koulutuskeskuksen tai Saamelaisalueen koulutuskeskuksen maksullisessa koulutuksessa ja asut oppilaitoksen asuntolassa, voit saada asumislisää 88,87 e/kk. Jos asut asuntolassa, et voi saada asumislisää muuhun asuntoon.
Jos et vielä saa opintotukea, voit hakea asumislisää ja muuta opintotukea opintotukihakemuksella. Sinun ei tarvitse hakea asumislisää erikseen asumislisähakemuksella.
Jos asut tai voisit asua oppilaitoksesi asuntolassa maksuttomasti, et voi yleensä saada asumislisää vuokra-asuntoon.
Voit kuitenkin saada asumislisää, jos et saa asua asuntolassa viikonloppuisin, opiskeluaikaan sisältyvinä loma-aikoina tai työpaikalla oppimisen aikana. Voit asua opiskelupäivät asuntolassa, vaikka saisit asumislisää vuokra-asuntoosi. Asuntolamaksuja ei hyväksytä asumismenoiksi.
Jos opiskelet Maanpuolustuskorkeakoulussa, Raja- ja merivartiokoulussa tai Lieksan kristillisessä opistossa, voit saada asumislisää vain poikkeustapauksissa. Ota tällöin meihin yhteyttä soittamalla asiakaspalveluumme.
Jos asut ja opiskelet Ahvenanmaalla, voit saada asumislisää 1.8.2025 alkaen samalla tavoin kuin muut Suomessa opiskelevat. Jos saat jo asumislisää, tarkistamme sen määrän automaattisesti ja lähetämme sinulle uuden päätöksen. Jos et vielä saa opintotukea, hae ensin opintotukea ja sen jälkeen asumislisää.
Voit saada asumislisää, jos joudut opintojesi aikana asumaan tilapäisesti esimerkiksi hotellissa, lomamökissä tai yhteismajoituksessa. Voit saada asumislisää tilapäiseen asuntoon enintään 1 lukukauden ajan.
Jos muutat etkä voi saada asumislisää uuteen asuntoosi ja sinulla on asumiskustannuksia vielä aiemmasta asunnostasi, voit saada asumislisää aiempaan asuntoosi. Muutto voi olla tilapäinen tai pysyvä.
Voit saada asumislisää aiempaan asuntoosi enintään 3 kuukauden ajalle, mutta vain, jos sinulle on jo aiemmin myönnetty asumislisää tuolle ajalle. Et kuitenkaan voi saada asumislisää aiempaan asuntoosi esimerkiksi osana kesäopintotukea.
Asumislisä aiempaan asuntoon
Onni asuu omillaan ja saa asumislisää asuntoonsa. Hän aloittaa vanhempiensa kotipaikkakunnalla työharjoittelun. Tammikuusta maaliskuuhun kestävän työharjoittelun ajan hän asuu vanhempiensa luona, eikä hän voi saada asumislisää vanhempiensa asuntoon.
Kun Onni ilmoittaa opintotuen muutosilmoituksessa, että hän maksaa edelleen oman asuntonsa vuokran itse, hän voi saada asumislisää omaan asuntoonsa enintään 3 kuukauden ajan. Jos Onnin työharjoittelu olisi kesällä, hän ei voisi saada asumislisää omaan asuntoonsa.
Voit saada asumislisää aiempaan asuntoosi myös silloin, jos muutat omistusasuntoon mutta aiemman asuntosi vuokrasopimus päättyy vasta muuttosi jälkeen. Ilmoita tästä meille opintotuen muutosilmoituksessa.
Ilmoita muutoksista, jotka vaikuttavat asumislisään
Muista ilmoittaa meille elämäntilanteesi muutoksista, jotta voimme maksaa sinulle tukea oikein.
Kun muutat, muista ilmoittaa uusi osoite myös Digi- ja väestötietovirastoon (dvv.fi).